Pup info

Pupinfo


Onze werkwijze:

Op het moment dat er een aankondiging is van een te verwachten nestje kan iedere geïnteresseerde zich vrijblijvend op onze puplijst laten zetten. Hiervoor vragen wij uw naam, adres, telefoonnummer en e-mail adres. Ook is het van belang dat wij weten naar welk geslacht uw voorkeur uitgaat. Uiteraard bent u vrij om eerst kennis te maken met onze honden en met ons en zeggen wij pas een pup definitief toe na een persoonlijke kennismaking.


Vanzelfsprekend is inschrijving vrijblijvend totdat een definitieve reservering tot stand is gekomen. Toch willen wij u vragen, als u inmiddels een ander hondje heeft gevonden of om welke reden dan ook niet meer geïnteresseerd bent, ons hiervan op de hoogte te brengen! Zo houden we de lijst beperkt met écht geïnteresseerden! Op het moment dat er wezenlijk iets te melden valt (dekking, echo dracht en geboorte)  krijgt u hierover bericht. Na de geboorte wordt  op volgorde van binnenkomst  getoetst of er (nog) belangstelling is. Pas dan kan definitief een pup gereserveerd worden. Uiteraard afhankelijk van het aantal geboren pups en inschrijvingen. Een reservering is pas definitief na de ontvangst van de aanbetaling. Om de rechten en plichten van zowel koper als fokker vast te leggen werken wij met een koopcontract.

Wat kunt u van ons verwachten:

Op het moment dat er een nestje tot stand komt hebben wij als fokker goed nagedacht over de combinatie en of deze verantwoord is gekozen. Wij beseffen dat als wij een besluit nemen over een nestje we verantwoordelijk zijn voor úw hond. Dé hond waarmee u hoopt een hondenleven lang te doen. U kunt ervan uitgaan dat wij de afstamming goed bestudeerd hebben. Zowel gezondheid, karakter en het rastypische uiterlijk zijn hierbij belangrijke factoren. Ons streven is altijd rasverbetering tot stand te brengen!


De eerste weken:

Na de bevalling willen wij de moeder en pups voornamelijk met rust laten. Ze zal moeten wennen aan haar kroost en de voeding moet goed op gang komen. Bovendien zijn pups heel gevoelig voor bacteriën van buitenaf. Wij  ontvangen geen bezoek voordat de pups 3 weken zijn. Natuurlijk zullen wij voor u veel foto's en filmpjes maken van de eerste periode en de website up-to-date houden zodat u niets hoeft te missen en toch een beeld krijgt van uw  pup.


Als de pups wat zelfstandiger worden benaderen wij zo nu en dan buiten het nest elke pup afzonderlijk. De pup krijgt dan onverdeelde aandacht en er wordt  iets met hem of haar ondernomen zoals meegaan in de auto en mee naar een neutraal terrein. Hier geldt “jong geleerd is oud gedaan”. Hierdoor heeft hij/zij alle mogelijkheid om stabiel en zelfstandig aan zijn/haar nieuwe leven te beginnen. Bij voorkeur verlaten de pups rond de 8 weken het nest. Dit om de inprentingfase optimaal te benutten in zijn nieuwe omgeving. Wij bekijken altijd per pup of deze hier aan toe is door nogmaals individueel te observeren. Wij letten hierbij met name op houding en gedrag.


Alle pups worden voorzien van een microchip, aangebracht door de Raad van Beheer en tenminste 4 x ontwormd (2, 4 6 en 8 weken oud) en ingeënt (leeftijd 6 weken). U krijgt tevens een Europees Dierenpaspoort en een puppypakket mee. Onze begeleiding houdt niet op met het afgeven van de pup, maar begint dan eigenlijk pas. Wij zullen u altijd bijstaan met raad en daad. Dit geldt niet alleen voor de eerste weken maar u kunt "levenslang" op onze support rekenen. Ten slotte willen wij benadrukken dat wij, mocht  zich een situatie voordoen en u niet meer voor de hond kan of wil zorgen, wij de hond áltijd onvoorwaardelijk terug zullen nemen. Zo willen wij voorkomen dat "onze" honden gaan "zwerven" op internet of in een dierenasiel terecht komen. Wij zullen er alles aan doen om voor onze hond opnieuw een passend plekje te vinden.


Welke Dobermann?

De eerste vraag die u nu moet beantwoorden is: wat wil ik met een Dobermann doen? Als u allemaal bekers wilt winnen op shows dan moet u natuurlijk anders naar pups gaan kijken dan wanneer u gewoon een lieve hond wilt om lange wandelingen mee te maken of om uw voeten warm te houden voor de kachel. Het heeft geen zin om puppies te gaan kijken als u die eerste vraag voor uzelf niet hebt beantwoord.


Honden zijn, net als mensen, allemaal verschillend van uiterlijk en nog meer van karakter en ze dragen allemaal een verschillende gevoeligheid voor erfelijke of niet erfelijke ziekten en afwijkingen. Net zoals je bij een baby heel moeilijk kunt voorspellen wat voor mens het later  zal worden, kan niemand met zekerheid zeggen hoe een pup zich zal ontwikkelen tot een volwassen hond. Bovendien is er, ook al weer net als bij mensen, een zeer grote invloed van de omgeving waarin de hond opgroeit.


Wat kunnen we daaruit leren? Dat u niet zomaar bij ons binnen kunt stappen om eventjes een kampioenshond uit te zoeken, of een hond die gegarandeerd nooit een ziekte of gebrek zal krijgen, of een hond die vast en zeker... noem maar op. Een hond is een levend wezen waarvan niemand de ontwikkeling met redelijke zekerheid kan voorspellen. Als u beslist een kampioenshond wilt moet u geen pup kopen maar een volwassen hond op de kop zien te tikken die al kampioen is.


Samen met ons kunt u wel over uw wensen en mogelijkheden praten zodat de kans groter wordt dat u een Dobermann krijgt die bij u past, niet alleen wat betreft het uiterlijk, maar ook zo veel mogelijk qua karakter en persoonlijkheid. Als wij weten wat u voor ogen staat kunnen wij al onze ervaring en intuïtie aanwenden om zo goed mogelijk aan uw wensen en gezin- en leefsituatie tegemoet te komen.


In dezelfde periode waarin wij regelmatig met pupkopers praten, observeren wij voortdurend het gedrag, het uiterlijk en de gezondheid van de nog jonge pups en proberen zo goed mogelijk in te schatten welke mogelijkheden elke pup heeft met de ontwikkeling van het uiterlijk en het karakter. Rond de zesde week tot pas vlak voordat de pups uit huis gaan (in de achtste week) zullen wij in het algemeen beslissen wie welke pup zal gaan krijgen, al kunt u natuurlijk al voor die tijd uw voorkeur voor een bepaalde pup kenbaar maken en zal daar meestal rekening mee gehouden kunnen worden.


Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, stelt u ze gerust!


Wij beschikken over een uitgebreide bibliotheek met naslagwerken over de Dobermann:

- The world of Dobermanns in 2005 and 2006

- The world of Dobermanns in 2004 (Robert Storm assistent of the editor)

- Simon Rietveld's History of the Dobermann (nr 152 of 1000 copies)

- Ernst Wilking, De Dobermann (vertaald door Eric van Dongen)

- V. Knijff-Dermout, Onze Dobermann Pinscher

- De Dobermann Pinscher, rassengids

- J.M. v.d. Zwan, In the beginning a history of the Dobermann

- Natalia Rishina, Dobermanns of the XXI Century

- Mark Ladd, Dobermanns an owners companion

- Anna Katharine Nicholas, The world of Dobermann Pinschers

- Christine Nichols, 2002 Dobermann stud book

- De Dobermann, "over dieren" aanschaf, voeding, verzorging, opvoeding en meer


Over honden en erfelijkheid in het algemeen:

- Esther Verhoef, een pup in huis

- Marjolein Schouten, puppie braaf een minicursus in woord en gebaar

- Marcel Nijland, hondse hoogstandjes inspannings- en beegingsleer voor de hondensport

- Matthew Hoffman, hondentaal

- Gwen Bailey, toepoels nieuwe puppywijzer

- C. Naaktgeboren, de geboorte bij de hond

- Peter C. Goody, dog anatomy a pictorial approach to canine structure

- Rachel Page Elliot, dogsteps a new look

- Marco Starink, volg je me?

- Marij Dejong / Erik Sannen, van clicker tot gehoorzame hond

- Esther Verhoef, honden fokken

- Paul Overgauw, een eerste nest pups

- Roel en Piet Beute-Faber, anatomie van de hond

- Carl-Johan Adlercreutz, honden van de hele wereld

- Robert van der Molen, kynologische kennis

- Toepoels Hondenencyclopedie

- Het boek van de hond

- H.A.P.C. de Groot, de beoordeeling van den hond

- Dr. A.L. Hagendoorn, erfelijkheid